Delft is dé plek voor innovatieve denk-, onderzoek- en maakkracht. Toch zien we dat er onvoldoende geschikte kantoor- en maakruimte is voor scale-ups en innovatieve bedrijven. Daardoor vloeit er potentieel weg uit de stad. Gelukkig vult NEXT Delft  met  een gebouw waar academische kennis zich vermengt met ondernemerschap.

Alleen door te verbinden en samen te werken kun je innoveren. Het vernieuwende concept NEXT Delft is dan ook uit samenwerking ontstaan. Allerlei partners dachten mee over de ingrediënten voor een volwaardig innovatief middelpunt op de TU Delft Campus in de stad. Zo helpen ze samen zowel Delft als de regio naar een next level. Waarom is de komst van NEXT waardevol voor ze? We vragen het diverse stakeholders.

“Omdat wij in Delft willen blijven”

Arnout de Jong, Delft Dynamics

“Delft Dynamics is ontstaan toen wij nog in de schoolbanken van de TU Delft zaten. We ontwikkelen drones en doen daarin veel research- en developmentopdrachten. Sinds de oprichting vijftien jaar geleden groeien we leuk door en dat willen we blijven doen. Maar qua ruimte zitten we op dit moment krap. We willen, zoals ook bij onze naam hoort, heel graag in Delft blijven. Onze wortels liggen hier, hier is ons netwerk, we hebben vergunningen om te mogen testvliegen en onze medewerkers komen met de fiets naar kantoor. In de buurt liggen de verhuisopties niet voor het oprapen, helaas. We hopen dat NEXT daar verandering in brengt.”

“Omdat wij ook willen teruggeven aan de stad”

Boy Trip, E-Trailer

“Onze onderneming zit al vanaf dag één in het startupgebouw YES!Delft. We hebben er opslag, kantoor en werkplaats. Dicht bij de universiteit werken heeft enorme voordelen voor ons. Er is een sociale community, we blijven zakelijk en technisch op de hoogte, we voeren samen onderzoek uit en regelen stages. Maar wij verdubbelen bijna jaarlijks en er is te weinig ruimte voor doorontwikkeling. Dus we kijken rustig om ons heen. Het is voor ons belangrijk om tussen de andere ondernemers te blijven en veel verschillende gezichten om ons heen te hebben. In Delft zijn er niet veel van dit soort plekken en jammer genoeg zien we ook hoeveel mede tech-starters met hun bedrijf zijn vertrokken. Wij horen hier thuis. NEXT Delft is voor ons een reële optie.”

“Omdat de combinatie van wetenschap en bedrijfsleven onze toekomst vorm geeft”

Paul Althuis, TU Delft

“We staan met zijn allen voor enorme maatschappelijke opgaven. Schonere energie, duurzamere economie, minder verspilling en antwoorden op lastige problemen in mobiliteit en huisvesting. Binnen het innovatie ecosysteem van de TU Delft Campus wordt de toekomst nu, op dit moment, gevormd. Maar dan is het wel cruciaal om ontwikkelingsmogelijkheden te hebben voor elk soort onderneming. Voor partners is het ideaal om zich hier te vestigen, dicht bij universitaire faciliteiten plus een grote bron van talentvolle jonge onderzoekers. We willen een plek op de campus waar ondernemers en wetenschappers samenwerken, nieuwe ideeën testen en studenten hun toekomstige werkgevers ontmoeten. NEXT Delft klikt deze puzzel in elkaar.”

“Omdat elke Delftenaar moet kunnen profiteren van de kansen”

Bas Vollebregt, wethouder gemeente Delft

“De campus van TU Delft wordt gezien als een plek van nationaal belang. Onze kracht zit ‘m in ons innovatieve en technologische netwerk. Maar op dit moment lopen we tegen struikelblokken aan waardoor scale-ups niet kunnen doorgroeien. Door gebrek aan variatie in de grootte van ruimtes, kosten, voorzieningen en voorwaarden vertrekken groeiende startups noodgedwongen naar andere steden. En dat leidt simpel gezegd tot een rem op de Delftse economie. Zonde. Daarom zijn we er heel blij mee dat er een kloppend hart voor technologisch Delft bijkomt. Als de innovatieve maakindustrie zich vrij kan ontwikkelen, geeft dat een boost in werkgelegenheid op alle niveaus. Daar heeft elke Delftenaar baat bij.”

“Omdat samenwerking op campussen bijdraagt aan innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken”

Adrie Bom-Lemstra, gedeputeerde provincie Zuid-Holland

“Zuid-Holland is een unieke provincie vol toonaangevende kennisinstellingen. We hebben alle kwaliteiten in huis om antwoorden op toekomstvragen te vinden. Samenwerking is daarbij het sleutelwoord. Daarvoor zijn communities en bedrijfsverzamelgebouwen als NEXT heel belangrijk. De provincie ondersteunt de onderzoeksinfrastructuur en de bouw, upgrade en exploitatie van innovatieclusters op de campussen. Hier kunnen we bijvoorbeeld toponderzoekers van buiten de provincie aantrekken of nieuwe productcombinaties onderzoeken. Dit levert weer interessante onderzoeksvoorstellen op die we kwijt kunnen bij de universiteit. Met NEXT Delft wordt de campus dé plek voor elke ondernemer of onderzoeker op het gebied van slimme ICT, hightech of logistieke oplossingen.”

“Omdat kruisbestuiving optimale bloei oplevert, ook in tech”

Luc Joosten, ASR Dutch Science Park Fund

“Waar liggen de behoeftes van ondernemers, waar ontbreken er voorzieningen en op welke wijze stimuleren we interactie en innovatie maximaal? Door in een vroeg stadium met meerdere partners om tafel te zitten, hoorden we over praktische bezwaren in de situatie zoals die eruit zag. Maar we wilden ook weten hoe we een stap verder konden gaan. Een fysieke ruimte komt pas tot leven door gebruikers: er moet zowel onderlinge interactie als interactie met de omgeving kunnen ontstaan. Hoe faciliteren we dat? Het geheim zit hem in meerstemmigheid. Met een vergadercentrum, eventruimtes, co-workingspaces, flexibele uitbreiding voor bedrijven op de groei, maakruimtes, facilitaire voorzieningen en een communityplatform om te netwerken. Bovendien zijn er bouwmogelijkheden om in de toekomst uit te kunnen breiden. Een succesvol science park valt of staat bij de veelheid aan mogelijkheden. Die hebben we met NEXT Delft zeker te pakken.”

“Omdat het letterlijk en figuurlijk een knooppunt in de omgeving is”

Geert Haksteen, partner / ontwikkelaar Stone22

“Voor interactie is er contact nodig. De fysieke ruimte die NEXT Delft inneemt staat middenin een rijke, innovatieve omgeving. Hoe zorg je ervoor dat het verhaal van NEXT Delft ook terugkomt in het ontwerp? Wat voor een plattegrond past er bij een bedrijfsverzamelgebouw met deze specifieke doelstelling? Hoe vind je uitwisseling met voorbijgangers of de gebouwen om je heen? Deze vragen hebben Paul Nijhout en ik onszelf gesteld. We wilden een uitnodigende ontmoetingsplek maken, met een open karakter. Van buitenaf heeft de gevel per windrichting subtiele verschillen, waarin de luifels zonlicht filteren zonder het gebouw af te sluiten. Binnen is er een groot en licht atrium dat circulair gebouwd is met allerlei natuurlijke materialen. De energie wordt uiteraard duurzaam opgewekt. Op allerlei manieren gaat NEXT de interactie aan, letterlijk en figuurlijk. Zo maken we van een bedrijfsverzamelgebouw een innovatief middelpunt. Eén toevallige ontmoeting kan immers zomaar energie en inspiratie opleveren voor een nieuwe toekomstdroom.”

Meer weten

Word jij één van onze toekomstige partners of wil je meer weten hoe NEXT Delft de campus van de TU Delft naar een next level helpt? Kijk op nextdelft.com

NEXT Delft is ontstaan uit een samenwerking van ASR Dutch Science Park Fund, TU Delft Campus, Stone22, Provincie Zuid-Holland en gemeente Delft.