Vandaag kondigen we met trots aan dat de mondiale koploper in koolstof-recycling LanzaTech een Europese basis creëert op de Biotech Campus Delft.

De uitdaging voor de wereld om klimaatverandering aan te pakken wordt met de dag zichtbaarder. De mensheid heeft dringend oplossingen nodig om de groeiende wereldbevolking op duurzame wijze te voorzien van energie, voedsel, gezondheid en materialen. Biotechnologie is een sleuteltechnologie die oplossingen kan bieden voor een duurzame economie. In de afgelopen tien jaar heeft de mondiale biotechnologiesector een sterke groei doorgemaakt, aangedreven door wetenschappelijke ontwikkelingen en door, vaak impactgerichte, investeringen in jonge, innovatieve biotechnologiebedrijven.

Biotech Campus Delft

Biotech Campus Delft is een wereldwijde hotspot waar kennis, infrastructuur en netwerk actief worden gedeeld om de groei van de biotech sector te ondersteunen. Planet B.io is in 2020 opgericht met steun van DSM, TU Delft, Gemeente Delft, Provincie Zuid-Holland en regionale investeringsmaatschappij InnovationQuarter. Planet B.io richt zich op het creëren van een open innovatie hub op de Biotech Campus Delft, die vandaag de dag onderdak biedt aan 19 bedrijven en meer dan 1400 werknemers.

Planet B.io

Cindy Gerhardt, managing director Planet B.io, is ook enthousiast over de vestiging van LanzaTech op de Biotech Campus Delft: “LanzaTech is echt een wereldwijde biotech koploper, hun technologie is een gamechanger in het creëren van een circulaire industrie met biotechnologie. Het feit dat onze partner TU Delft CEO Jennifer Holmgren dit jaar een eredoctoraat heeft toegekend als erkenning voor haar baanbrekende werk op het gebied van industriële biotechnologie zegt genoeg. Wij heten het team van harte welkom op de Biotech Campus Delft. De aanwezigheid van LanzaTech zal ons ecosysteem versterken met hun ervaring in biotechnologische koolstofrecycling op schaal.”

LanzaTech

“We zijn verheugd een thuis te vinden voor ons team op de Biotech Campus Delft,” zegt Jennifer Holmgren, CEO van LanzaTech. “We kijken ernaar uit om ons aan te sluiten bij deze gemeenschap van gelijkgestemde bedrijven op deze levendige campus terwijl we onze activiteiten in Europa uitbreiden.”

“Ons team is de afgelopen 3 jaar aanzienlijk gegroeid, waarbij velen van ons op afstand werkten vanwege COVID”, zegt LanzaTech VP Europe, Babette Pettersen. “Nu we terugkeren naar persoonlijke interactie, zijn we enthousiast om ons aan te sluiten bij en samen te werken met het Planet B.io ecosysteem in wat duidelijk een hub van duurzaam ondernemerschap en innovatie is.”

Gemeente Delft

“We zijn verheugd met de aankondiging dat, naast DSM en Centrient, een derde wereldwijd biotechnologiebedrijf zich op de Biotech Campus Delft vestigt. Wij geloven sterk in het economische en duurzame potentieel van deze locatie voor Delft, Nederland en de hele wereld. De keuze van LanzaTech voor Delft bevestigt deze overtuiging. De stad staat bekend om kennis en innovaties op een breed gebied van technologieën. Met de komst van LanzaTech gaat Delft een nog grotere rol spelen op het gebied van biotechnologie”, aldus burgemeester van Delft, Marja van Bijsterveldt.

Activiteiten LanzaTech

LanzaTech is opgericht in Nieuw Zeeland, heeft zijn hoofdkantoor in Chicago, VS en kantoren in China en India. LanzaTech breidt zijn activiteiten nu uit naar Europa met een groeiend team en kantoren die onlangs zijn geopend in Engeland, België en nu ook in Delft, Nederland. LanzaTech is, naast DSM en Centrient Pharmaceuticals, het derde wereldwijd opererende biotechbedrijf op de campus.

LanzaTech’s koolstof-recycling gas fermentatie technologie is sinds 2018 commercieel in bedrijf in China. Het proces kan vergeleken worden met het achteraf inbouwen van een brouwerij op een broeikasgas emissiebron zoals bijvoorbeeld een staalfabriek of een stortplaats. Maar in plaats van suikers en gist te gebruiken om bier te maken, worden industriële emissie gassen (zoals CO, CO2 en H2) door bacteriën omgezet in brandstoffen en chemicaliën. Het primaire product ethanol wordt in Europa al gebruikt in consumentenproducten onder de naam CarbonSmartTM. Deze ethanol wordt bijvoorbeeld toegepast in huishoudelijke schoonmaakproducten in samenwerking met Mibelle in Zwitserland. Maar Lanzatech’s technologie maakt het ook mogelijk om op duurzame wijze allerlei andere chemicaliën te maken, die toegepast kunnen worden in bijvoorbeeld kleding, sneakers, parfum of zelfs vliegtuigbrandstof.

De eerste Europese commerciële productiefaciliteit bevindt zich in de staalfabriek van ArcelorMittal in Gent, België, en zal in december 2022 in gebruik worden genomen, met een beoogde EU-productie van CarbonSmart™-ethanol in 2023. Deze installatie is gefinancierd door het Horizon2020-programma van de Europese Commissie.