Technologie voor de toekomst

Waar vind je maakruimte om een goed innovatief of duurzaam idee uit te werken en te ontwikkelen, om er daarna als startup de wereld mee te verbeteren? Dit kan sinds deze maand in Makerspace Delft in de voormalige Kabelfabriek. Daar is een werkplaats inclusief tools beschikbaar voor de ‘makers van morgen’. De eerste reserveringen zijn al binnen, om te werken aan 3D printen en een drone op zonne-energie.

Samen-werken

In totaal is er 75 m2 maakruimte beschikbaar in Makerspace Delft. Daarnaast biedt Makerspace ook 50 m2 ruimte om te brainstormen, netwerken en inspiratie op te doen. “In Delft borrelt het van de ideeën om met technologie te werken aan een betere samenleving”, zegt Christopher Groen, één van de initiatiefnemers. Hij kan het weten, want hij is als student actief geweest in de D-Dream Hal van de TU Delft, waar hij zich met andere studenten onder meer heeft ingezet voor duurzaam transport in de toekomst.

Betaalbare maakruimte

“Ideeën genoeg in Delft dus. Alleen ontbreekt het aan betaalbare maakruimte, waar je je ideeën kunt uitwerken en verder ontwikkelen. Daarom heb ik samen met andere studenten – en met steun van Kondor Wessels (de eigenaar van het Kabeldistrict, red.), Stud, Notariskantoor Zuijdgeest en de gemeente stichting Makerspace Delft opgericht – een werkplaats voor aspirant-ondernemers. Of voor wie wil meedoen aan competities op het gebied van duurzaamheid.”

Een door de gemeenschap beheerd initiatief

De Makerspace Delft wordt beheerd door vrijwilligers met technische ervaring en zij kunnen bezoekers helpen bij hun projecten en bij het gebruik van het gereedschap. Veel van deze mentoren hebben uitgebreide ervaring met TU Delft Dream Teams of andere technische projecten.

Van eureka-moment naar startup

De Makerspace Delft is een non-profit initiatief, en het is betaalbaar voor iedereen. Want voor € 6 staat de werkplaats een hele dag tot je beschikking, voor € 40 per maand kun je er onbeperkt je ideeën uitwerken, prototypen en ontwikkelen. “We willen daarmee een brug vormen tussen het eureka-moment en het beginnen als startup bij bijvoorbeeld YES!Delft. Zodat je goed beslagen ten ijs komt als je je bij YES!Delft als startup aanmeldt”, zegt Groen. “We kunnen steun trouwens nog heel goed gebruiken – we zoeken nog partners. Om meer en betere maakruimte en tools te kunnen bieden.”

Op de foto de initiatiefnemers van Makerspace Delft, vlnr: Andrej Papuc, Bronte Kolar, Jules van der Toorn, Jonathas van den Hove, Christopher Groen. Zelf een innovatief of duurzaam idee uitwerken? Of geïnteresseerd om betrokken te raken bij Makerspace Delft? Kijk voor meer informatie of voor contact op de website van Makerspace Delft.