Veel ondernemers weten niet hoe ze moeten beginnen met het verduurzamen van hun bedrijfspand en wat het meeste oplevert. In Delft brengen we ondernemers graag op gang met een gratis energiescan, uitgevoerd door Energieke Regio en aangeboden door Gemeente Delft en Rabobank. Het doel van deze energiescan is om inzicht te krijgen in de mogelijkheden om te verduurzamen, hierin slim te investeren en deze ook terug te verdienen. De gratis energiescan is voor alle ondernemers in Delft die aan de slag willen met verduurzaming.

Gratis energiescan

Familiebedrijf Rust Food is een bekend horeca grootbedrijf in Delft. Het bedrijf levert goederen aan horecagelegenheden, bedrijven en sportkantines. Rick Rust wilde zijn familiebedrijf verduurzamen en vroeg een gratis energiescan aan van Energieke Regio. Het doel van deze scan is om inzicht te krijgen in de mogelijkheden om te verduurzamen, hierin slim te investeren en deze ook terug te verdienen.

Maak verschil

“Naast ondernemen vind ik het belangrijk om ook een milieutechnisch verschil te maken,” zegt Rick Rust. “Ik vind dat ik mijn kinderen de gelegenheid moet bieden om in een schone omgeving te kunnen leven. In mijn zoektocht naar zonnepanelen kwam ik in aanraking met Energieke Regio. Door de samenwerking met gemeente Delft en Rabobank bood Energieke Regio een gratis energiescan aan, om te inventariseren of het plaatsen van zonnepanelen rendabel is.”

Concrete stappen

“Uit de gratis energiescan bleek waar we als horeca grootbedrijf op moeten letten en wat we eventueel kunnen aanpassen op het gebied van duurzaamheid. Zo hebben we in het depot een grote hal en een koelcel die veel stroom verbruikten. Door de koelcel van -26 °C naar -24 °C te verzetten scheelde dit al €6.000 per jaar. Daarnaast werd uit de energiescan duidelijk dat we door zonne-energie op jaarbasis veel voordeliger uit zijn. Via een collectieve aanbesteding hebben we de zonnepanelen laten plaatsen. Rust Food wekt nu volledig stroom op via zonnepanelen. Dit scheelt €25.000 per jaar.”

Verdienmodel

“Zonnepanelen plaatsen is een grote investering, maar je moet ook zeker naar het terugverdienmodel kijken. De investering verdien je binnen een bepaalde tijd terug, daarna kun je een lange tijd extra geld verdienen door alleen maar stroom op te wekken. Waarom zou je het dan niet doen?”