In Kabeldistrict, in Schieoevers, heeft het New Future Lab een ontmoetingsplek gemaakt. Samen met gebruikers, overheden, bedrijfsleven, onderwijs en onderzoeksinstellingen. Aanjager en medeoprichter Kristel Thieme vertelt erover.

New Future Lab

“Het New Future Lab is een broedplaats en startup studio voor toekomstmakers,” legt Thieme uit. “Bij het New Future Lab geloven we dat je samen effectiever en impactvoller kunt ondernemen. De basis van ons bedrijf is een sterk geloof in de kracht van collectief ondernemerschap.” Het New Future Lab verbindt ondernemers en maatschappelijk organisaties op thema’s als (digitale) inclusie, de toekomst van educatie en ondernemers. Thieme: “Thema’s die ertoe doen. We willen trots zijn op de maatschappij die we samen maken.”

Belletje

Bij de oprichting in april 2019 had het bedrijf nog een kantoor bij Lijm & Cultuur. Dat werd al snel te klein. Thieme: “Aan de overkant zagen we Kabeldistrict liggen. Er volgde een belletje en de dag erna een bezichtiging. De week daarna begonnen we met verhuizen.” Eerst was de gehuurde 150 vierkante meter nog te groot. Inmiddels beslaat hun ruimte meer dan 700 vierkante meter.

Versterken

Thieme ziet zeker kansen voor Schieoevers als een krachtig makerspact, zegt ze. “Keer op keer ontdek ik nieuwe bedrijven waarmee we kunnen samenwerken. Partners waardoor wij ook weer sterker staan.” Toch heeft ze ook het idee dat veel bedrijven elkaar nog niet weten te vinden. “Het zou waardevol zijn als iedereen meer grip kan krijgen op wat je elkaar kunt bieden. Hoe je elkaar kunt versterken. Vanuit New Future Lab speel ik in de nabije toekomst graag een rol om impact-ondernemers – groot en klein – dichter tot elkaar te brengen.”

Living lab

En over kansen gesproken: Schieoevers zou nog wel meer kunnen dienen als ‘living lab’, vindt ze. “Een plek waar je nieuwe oplossingen kunt testen in de realiteit. Soms gaat dat om testen op technische haalbaarheid. Maar voor onze creatieve tech-oplossingen zou ik ook vaker inwoners en ondernemers uit Delft willen aanhaken.”

Meebewegen

Ze is zich ervan bewust dat de ontwikkelingen in Schieoevers betekenen dat er een keer een einde komt aan de huidige locatie van het bedrijf. “Gelukkig komt er in het nieuwe Kabeldistrict veel ruimte voor makers als wij. Daarom werkt deze opzet voor ons heel goed. In het rauwe kantoor dat we nu hebben, is er alle ruimte om te experimenten en als organisatie naar volwassenheid te groeien. Tegen de tijd dat de ontwikkelingen van start gaan, gok ik dat wij ook klaar zijn voor die volgende stap. En mee kunnen bewegen naar het nieuwe Schieoevers.”

Verstopte parels

Als creatieve maker krijgt ze energie van wat er in het gebied gebeurt, zegt ze. “Deze ontwikkelingen kunnen de Delftse maakindustrie flink op de kaart zetten, ook ver buiten Delft. Ik zie zelf ook wel veel kansen om als creatieve makers de toekomstige buurtbewoners te betrekken bij de ontwikkeling van maatschappelijke oplossingen.”

En toch. Al heeft Schieoevers veel te bieden, veel van die parels zijn nog wel verstopt, vindt ze. “Ik zou graag eens meedenken over hoe we vanaf de ‘buitenkant’ meer zichtbaar kunnen maken wat er binnen in dit gebied wordt ontwikkeld en gemaakt. Zodat je, wanneer je er op de snelweg langsrijdt weet: hier gebeurt het! Of als je van het station naar ons kantoor in Kabeldistrict loopt, je onderweg steeds wilt stoppen om foto’s te maken van de gave route en alle innovaties die je tegenkomt.

Schieoevers is al lang geen passieve strook van bedrijven meer. Het is een plek waar iedere dag toekomst gemaakt wordt. Dat mogen we vol trots aan iedereen die in de buurt komt laten zien.“

Meer weten over Schieoevers?

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws over Schieoevers? Kijk dan op op de pagina Schieoevers. Of meld u aan voor de nieuwsbrief.