Vijftienduizend nieuwe woningen tot 2040 erbij. En ook: tienduizend nieuwe banen erbij – hoeveel ruimte is dáárvoor nodig? En wat voor sóórt ruimte zoeken ondernemers? De TU-campus en bestaande kantoor- en bedrijventerreinen benutten – daarmee komt Delft een heel eind, maar het zal niet genoeg zijn. Waar is er nog meer plek? In ontwikkellocaties; maar dan moet de bedrijvigheid wel te combineren zijn met wonen. Dat onderzoekt de gemeente momenteel. Graag met hulp van Delftse ondernemers: vul de enquête in!

Blauwdruk

Welke bedrijven laten zich goed mengen met wonen zodat de juiste bedrijven op de juiste plek in de stad terecht komen? Dat onderzoekt de gemeente momenteel, laat onderzoeker Jeremy Krunic van de gemeente weten. “We willen vraag en aanbod in kaart brengen. Wat hebben verschillende typen bedrijven nodig om te kunnen ondernemen, en wat kan de gemeente doen om ondernemers de ruimte te geven? We kijken daarbij grofweg naar twee verschillende soorten bedrijven: naar kennisbedrijven en bedrijven die zich richten op Delftenaren – consumenten en ondernemers. Van ‘witte busjes’ van bijvoorbeeld aannemers en schilders, tot klein ambachtelijk, zoals bierbrouwers of koffiebranders. Van hair/beauty/welness zoals nagelsalon of zonnebankstudio, tot kleine zorgdiensten van bijvoorbeeld osteopaten of fysiotherapeuten. Van reparatiebedrijven zoals fietsenmaker of autogarage tot zakelijke dienstverleners als advocatenkantoren en makelaars. Heel gemêleerd dus! Ook kijken we naar bedrijvigheid die zich makkelijk laat mengen met wonen en die daar minder geschikt voor is.

Met dit onderzoek willen we handvatten creëren voor gebiedsontwikkeling, een blauwdruk voor waar in de stad welk type bedrijvigheid het meest geschikt is. Daarnaast voeren we ook één-op-ééngesprekken met ondernemers om de behoefte aan ruimte in kaart te brengen.”

Ruimte én toekomst

De gemeente vindt het belangrijk om in ontwikkelgebieden niet alleen woningen te bouwen. Daarom reserveert de gemeente ruimte voor passende bedrijvigheid. Wat is dat, passende bedrijvigheid? Krunic: “Dat kan van alles zijn, van kantoor aan huis tot bakker of fietsenmaker. Het gaat erom dat we nu aangeven waar wat voor bedrijfsruimte nodig is of mogelijk is, om ondernemen in Delft de ruimte én toekomst te geven.”

Maakruimte

Wat is de huidige situatie? Krunic signaleert nu al een krapte als het gaat om geschikte bedrijfsruimte. “Als iets leeg komt, is het zo weer gevuld. En als dat niet zo is, kan dat liggen aan het soort ruimte. Die kan dan minder geschikt zijn voor ondernemen anno nu. Kennisbedrijven bijvoorbeeld zijn niet geïnteresseerd in uitsluitend standaard kantoorruimte. Ze willen maakruimte. Van belang is dat Delft die maakruimte ook gaat bieden. Zonder dat het een impact heeft op wonen.”

Wat voor ruimte hebt ú nodig om te (blijven) ondernemen in Delft? Vul de enquête in en help de gemeente aan een blauwdruk die ondernemen in Delft toekomstbestendig maakt!