Succesvolle match
T-Minus was vorig jaar nog op zoek naar meer bedrijfsruimte. De van oorsprong Delftse start-up ontwikkelt, bouwt en lanceert raketten voor ruimtevaart en wetenschappelijk onderzoek. Een bezoek aan de vorige editie van Delft MAAKT Ruimte leverde een match op. Sinds juni is het bedrijf gevestigd aan de Rotterdamseweg.
Roel Eerkens, mede-eigenaar van T-Minus, is blij met de verhuizing. “Mogelijk gaan we in de toekomst opnieuw op zoek naar ruimte, maar voorlopig zitten we goed. Een belangrijke voorwaarde was voor ons dat we in het nieuwe pand een goede verbinding tussen kantoor- en werkvloer zouden hebben. Deze plek biedt die mogelijkheden volop. En er is veel ruimte voor opslag. Ook dat is voor onze bedrijfsvoering van belang. Last but not least: we zitten dichtbij de TU Delft. Dat is belangrijk voor de aanwas van nieuw talent en cruciaal voor de verdere ontwikkeling van ons bedrijf.”
Beste plek voor ondernemerschap
Wat zijn eigenlijk de ontwikkelingen en trends, als het gaat om de behoefte aan maakruimte in Delft? Deze vraag stelde Hanneke Schippers, host van de avond, aan Gilbert Bal van Roots Beleidsadvies. Gilbert volgt de trends al jaren op de voet.
“Delft is uniek in de ontwikkeling van studentenondernemerschap”, vertelt hij. “Dit is zichtbaar in het aantal start- en scale ups en de manier waarop ze de afgelopen jaren zijn gegroeid. De sterke positie van Delft in de ranglijst van ecosystemen van ondernemerschap helpt ook. Delft is dit jaar opnieuw gekozen als beste plek voor ondernemerschap in Nederland.”
Schaarse ruimte
Tegelijkertijd is de doorgroei van bedrijven binnen Delft lastig. Dat komt vooral doordat het aanbod van maakruimte schaars is. Slechts 2,7% van de bedrijfsruimte wordt op dit moment te koop of te huur aangeboden. Gilbert: “Voor de komende jaren zijn er plannen om deze situatie te veranderen. Denk bijvoorbeeld aan nieuwbouw op de Biotech Campus, in Schieoevers en op de TU Delft Campus Zuid. Dit biedt extra ruimte voor technologie-gedreven maakbedrijven en dat levert Delft ook weer extra werkgelegenheid op. Bovendien weten vragers en aanbieders van ruimte elkaar steeds beter te vinden.”
Hij verwijst naar de deelnemers aan de vorige editie van Delft MAAKT Ruimte. “Van de 63 ruimtevragers die we toen hebben benaderd, zijn 19 bedrijven verplaatst en hebben 7 bedrijven inmiddels een nieuwe plek gevonden in Delft.”
Drie pitches
Na de presentatie was het de beurt aan drie ruimtevragers om in een korte pitch hun behoefte aan ruimte voor te leggen. Zo vertelde Wiard Leenders van Voyex, een bedrijf dat innoveert in groene waterstof, dat zij hun Research & Development en assemblageactiviteiten graag in Delft willen huisvesten. Bovendien groeien zij ook qua personeel uit hun jasje. Thijs Blad van Memsys verwacht volgend jaar op zoek te gaan naar 50m² maakruimte op de begane grond en 100 tot 400 m² kantoorruimte. De ruimte moet goed bereikbaar zijn via het openbaar vervoer. STIL, het bedrijf van IJsbrand de Lange, maakt medische hulpmiddelen voor patiënten die kampen met tremor: trillende ledenmaten. Zij zijn op zoek 250 m² kantoorruimte en 100 tot 150 m² maakruimte. Voorwaarde is dat er een representatieve ruimte bij zit waar zij hun eindgebruikers kunnen ontvangen.
Innovatieve oplossingen
In een paneldiscussie die daarop volgde gaven Kirsten Ruiter van Buccaneer Delft, Chiel van der Wolk van BTC Delft en Jan Houtekamer van Cepezed hun visie en innovatieve oplossingen om de aansluiting tussen vraag en aanbod van maakruimte in Delft te verbeteren.
Speeddates
De paneldiscussie vormde de aftrap voor de speeddates. Daarbij vertelden aanbieders en vragers van ruimte aan acht tafels en in drie rondes wat zij voor elkaar kunnen betekenen. Er werden druk contactgegevens uitgewisseld. Na afloop was er gelegenheid om verder te praten tijdens de netwerkborrel.
Nu de eerste contacten zijn gelegd, is het afwachten of er matches ontstaan. De voortekenen zijn gunstig. Maaike Zwart, wethouder Economie in Delft: “Geweldig om te zien dat zoveel aanbieders en vragers van ruimte elkaar tijdens Delft MAAKT Ruimte weten te vinden. Hierdoor kunnen we steeds meer start- en scale ups voor Delft behouden. Met onze plannen binnen bijvoorbeeld het Innovatiedistrict Delft, hopen we in de toekomst veel meer innovatieve ondernemers geschikte ruimte te kunnen bieden.”
Delft MAAKT Ruimte
Delft MAAKT Ruimte is een initiatief van gemeente Delft, TU Delft Campus, Ondernemersfonds Delft en BedrijvenKring Schieoevers (BKS). Voor meer informatie over ‘Delft MAAKT Ruimte’ neem contact op met Jaap Langhout (projectcoördinator BKS) via telefoonnummer (06)2123 7777 of info@bksonline.nl.