Afgelopen week bracht journalist Jelmer Luimstra van MT/Sprout een bezoek aan Delft. Van een gesprek met Ferdinand Grapperhaus van PHYSEE tot een bezoek aan het KD Lab waar hij gesprekken had met Sal Jua Bosman van Delft Circuits – dat kabels levert voor quantumcomputers, met grote klanten in vijf landen.

Behoud voor de regio

Bosman was met zijn bedrijf gevestigd in Amsterdam maar verkoos een paar jaar geleden Delft boven Amsterdam en huist nu in het KD Lab. Er zijn bedrijven die voor Delft kiezen maar er zijn er ook die een plek elders zoeken zoals Tim Houter van Hardt Hyperloop. Zij gingen naar Rotterdam en Marnix Broer van scaleup Studocu die naar Amsterdam verhuisde. Wethouder economie Bas Vollebregt reageert hierop “Ze hebben bijvoorbeeld grotere labs nodig om hun robotica-innovaties te testen. Die ruimte heb je hier niet altijd en dat is zonde. Daardoor wijken bedrijven uit naar andere steden, terwijl je ze eigenlijk in de regio zou willen behouden. Dat heeft zijn effect op de lokale werkgelegenheid”.

Samen investeren

Om naast startups ook scaleups in de stad te behouden, hebben zowel de gemeente Delft als de provincie subsidies verstrekt, zodat er een nieuw pand pal naast de twee gebouwen van YES!Delft gerealiseerd kon worden, NEXT Delft geheten. In dit 10.000 vierkante meter tellende pand is voldoende ruimte voor het huisvesten van zo’n vijftien scaleups die grote laboratoria of maakruimte nodig hebben.

Delfts talent

Directeur  Evert Jaap Lugt van YES!Delft komt aan het woord. De motor achter het Delftse startup-ecosysteem is en blijft natuurlijk de TU Delft, die dit collegejaar ruim 28.000 technische studenten aantrekt. Een deel van die technici start tijdens de studietijd een eigen bedrijf.

96 van dit soort bedrijfjes zijn gehuisvest in incubator en accelerator YES!Delft, dat zetelt in een ruim opgezet pand op het TU Delft Campus. De publiek gefinancierde incubator werd in 2005 opgericht door een groep ondernemers die samen ruimte wilden huren. Het groeide uit tot een van de grootste tech-incubators van Europa, met werkruimte voor zo’n 1.500 startup-medewerkers. Aanstormende ondernemers krijgen er les in elementaire bedrijfszaken, zoals het aantrekken van kapitaal, het vinden van werknemers en juridische zaken.

Compliment

Ferdinand Grapperhaus van PHYSEE sluit het interview af met het feit dat hij concludeert dat hij uiteindelijk zijn succes voor een belangrijk deel aan Delft te danken heeft. Waarom? Dat lees je in het interview op MT/Sprout.