Een prachtig resultaat dat is voortgekomen uit een unieke samenwerking. Demcon een grote corporate organisatie uit Delft, Somni Solution gestart vanuit de TU Delft, Lionite gestart vanuit de Haagse Hogeschool en het nationaal Metrologisch Instituut van Nederland VSL zijn samen met twee niet-Delftse bedrijven aan de slag gegaan met het vraagstuk voor de Einstein Telescope. Ieder vanuit zijn eigen expertise. Zij bouwen samen aan een nieuwe telescoop voor de detectie en observatie van zwaartekrachtgolven. Daar is extreem gevoelige apparatuur voor nodig die veranderingen in de ruimte kan meten die vele maten kleiner zijn dan een atoom.

Delft Creating History

Wethouder Maaike Zwart (Economie): “Het is fantastisch om te zien dat onze Delftse bedrijven een leidende rol spelen in de ontwikkeling van geavanceerde technologieën voor de Einstein Telescope. Dit project is niet alleen een enorme wetenschappelijke mijlpaal, maar ook een krachtig voorbeeld van hoe innovatie in Delft bijdraagt aan oplossingen voor de toekomst.”

Boost voor wetenschap

Voor de ontwikkeling van de Einstein Telescope werken meer dan 80 universiteiten en instituten en een aantal commerciële bedrijven actief mee. Het project krijgt ook veel aandacht van de landelijke politiek.
Minister Eppo Bruins van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW): “Ik heb grote verwachtingen over de potentie van de Einstein Telescoop. Met wetenschappelijke infrastructuur van wereldformaat binnen onze landsgrenzen krijgt de hele Nederlandse wetenschap een boost. En de technologie die we ontwikkelen voor de telescoop geeft Nederlandse techbedrijven een unieke voorsprong. De innovaties die hieruit voortkomen kunnen over een aantal jaren zomaar een plek krijgen in ons dagelijks leven. Ik wil me de komende jaren vol inzetten om de Einsteintelescoop hier te mogen gaan bouwen.”

Lees hier het hele persbericht van LIOF over de toekenning van de subsidie. LIOF voert de subsidieregeling onder mandaat van het ministerie van OCW uit.

Foto: prototype van een trillingsdempende ophanging voor de lasers en spiegels van de Einstein Telescope. Foto: Marco Kraan / Nikhef.