In 2016 kocht Zegwaard het pand aan Schieweg 33. In 2019 trok het bedrijf zelf in dit pand. Maar eerst werd het waar het kon en waar het zinvol was, flink verduurzaamd – van triple A-beglazing en gevelisolatie over de bestaande gevel heen tot duurzame verlichting. ‘We doen niet duurzaam om duurzaam te doen, maar vanwege efficiency en comfort. En omdat het een gevoelswaarde toevoegt die niet in geld is uit te drukken.’

Iedereen blij

Zegwaard bezit als (onder meer) vastgoedeigenaar verschillende bedrijfspanden in het gebied Bedrijven Kring Schieoevers. Wanneer het kan, worden die verduurzaamd, zegt Roy Zegwaard. “Het bedrijfsverzamelgebouw Schiekantoor aan Schieweg 93 is ook van ons. Dat pand hebben we gelijktijdig met dit pand verduurzaamd. Niet alleen de volgende generatie is daar blij mee. Ook het huidige personeel is er superblij mee. Voorheen kon het de temperatuur in ons bedrijf behoorlijk fluctueren. Van koud dicht bij het raam tot flink opgewarmd bij de radiatoren. En wat dacht je van de geluidsoverlast van de bedrijvige Schieweg? In het huidige pand is het overal zo’n beetje dezelfde temperatuur. En je hoeft niet met stemverheffing te spreken als je een collega op enige afstand iets wil zeggen. Werkt prettiger.”

Geen vergelijking

In welke mate de verduurzaming zorgt voor een besparing, kan Zegwaard niet zeggen. “Nee, we hebben geen vergelijkingsmateriaal, we trokken hier pas in ná de verduurzaming. Maar we zijn er nog niet hoor. We kijken elke dag naar nieuwe mogelijkheden om te verduurzamen.”

Zonnepanelen en diesel

Zo staat het dak nog niet vol met zonnepanelen, en rijden de 150 bedrijfswagens nog op diesel. “De infrastructuur van het stroomnet is ons op dit moment nog te instabiel. Dat maakt het voor ons nog niet interessant om nu zonnepanelen aan te schaffen. Als dat is opgelost, gaan we zeker over. Isoleren we meteen ook het dak. En bij ons wagenpark speelt mee dat we veel laadvermogen nodig hebben De auto’s gaan vaak volgepakt de weg op. En dan scheelt het dat dieselwagens zo’n 500 kilo lichter zijn dan hun elektrische equivalent, dus 500 kilo meer laadvermogen hebben. En een volgeladen elektrische wagen slurpt stroom. Daar kom je niet ver mee. Maar de ontwikkelingen gaan snel en we houden die in de gaten.”

Meerwaarde

Vanuit de BKS kon Zegwaard rekenen op steun en begeleiding voor de verduurzaming. “Ik ben daar blij mee. Dat helpt om verduurzaming onder de aandacht te brengen, op de agenda te zetten. En het stimuleert. Als je buurman ermee bezig is, ben je zelf eerder geneigd om ook ermee aan de slag te gaan. Zo kunnen we samen in dit bedrijventerrein een meerwaarde creëren. Verduurzaming voegt een gevoelswaarde toe die niet in geld is uit te drukken.” Een tip tot slot van Zegwaard? “Nou ja, tip. Wij hebben het in elk geval bij de gevelisolatie zo gedaan. We hebben de oude isolatiepanelen in de gevel laten zitten en daaroverheen de nieuwe isolatiepanelen aangebracht. Isolatie-+ dus. En het scheelt afval, dat is vast ook duurzaam.”

Vraag de gratis energiescan aan

Benieuwd welke mogelijkheden u hebt om uw bedrijf te verduurzamen? Vraag een gratis energiescan aan! De Rabobank en de gemeente betalen deze scan voor u. Kijk voor meer info, Delftse praktijkvoorbeelden of een aanvraag op de website van Energieke Regio | Delft.