Delft kent ondernemers die bijzondere verhalen te vertellen hebben, immers zij leveren de technologische oplossingen voor de maatschappelijke problemen van vandaag en in de toekomst. Wat in Delft vandaag wordt bedacht, wordt morgen toegepast om de wereld aangenamer en duurzamer te maken. En daar zijn we trots op! Hoe we dat doen dat vertellen we graag verder. Verhalen die het waard zijn om te delen. Van iGrip tot Glimp, van Trygger tot Reefy en zepp.solutions.

Burn-out? Blijf ademhalen

Stel: je hebt een burn-out. Herstel duurt zo’n drie tot twaalf maanden. En wat doe je dan tussen de behandelingen met je therapeut door? Ademhalen – en als het aan de Delftse start-up Glimp ligt: geleid ademhalen. De geleide ademhaling van Glimp werkt met zogenoemde pebbles, keivormige apparaatjes die je in je handen houdt. Die zitten vol sensoren en techniek.
De pebbles meten je stressniveau, op basis van de samenhang tussen je hartslag en ademhaling. En een bijbehorende app biedt inzicht in hoe het gaat met je herstel. Glimp gelooft erin dat het de hersteltijd van een burn-out zo kan halveren. En burn-outs in de toekomst zelfs compleet kan voorkomen. En Philips gelooft in Glimp. Want afgelopen zomer reikte het de Philips Innovation Award in de categorie ‘Rough Diamonds’ uit aan Glimp.

Ondernemers zetten volgende stap met Trygger

Hoe blijf je als ondernemer werken áán je bedrijf in plaats van ín je bedrijf? Het Delftse New Future Lab daagt ondernemers uit om daarvoor samen aan te slag te gaan op Trygger. Dat is een inspirerend en actiegericht leerplatform. Op Trygger kunnen ondernemers met leerzame sessies en opdrachten wekelijks in 30 minuten een serieuze stap zetten in de professionalisering van hun bedrijf. Het platform draagt daarmee bij aan een innovatief en gezond mkb. Is dit een goed plan? Het Ministerie van Economische Zaken vindt in elk geval van wel. Het riep Trygger in 2021 uit tot het beste MKB-Idee van Nederland.
Trygger is nog volop in ontwikkeling. Binnenkort start een pilot speciaal voor de detailhandel. Meedoen? Neem contact op via trygger@newfuturelab.nl.

Meer weten? Check New Future Lab op LinkedIn en Facebook.

Handen voor Oekraïne

Soms bedenk je iets waar jammer genoeg veel vraag naar is. Zoals een betaalbare en makkelijk te maken 3D-handprothese. De Delftse ‘biomechanical engineer’ Gerwin Smit heeft zoiets ontworpen. Deze handprothese heet de iGrip. Smit werkt samen met het Indiase technobedrijf Vispala, dat de kunsthanden maakt. Daar is trouwens ook veel vraag naar deze kunsthanden.
En nu helaas ook in Oekraïne. Vorige maand zijn 350 van deze handprothesen aan Kiev gedoneerd. Dat konden Gerwin en Vispala samen doen, dankzij een donatie van een Amerikaans IT-bedrijf. Bij deze 350 iGrips blijft het niet, laat Gerwin weten. Hij is bezig om met hulp van de Movendi Foundation een vervolgzending aan Oekraïne mogelijk te maken.

Reefy repareert riffen

Even wat weetjes over koraalriffen. Koraalriffen zijn natuurlijke golfbrekers: ze kunnen wel tot 97 procent van de golfenergie dempen. Ze beschermen zo de kust tegen erosie en overstromingen. Koraalriffen beslaan 0,01 procent van de oceaanoppervlak, maar herbergen meer dan 25 procent van het leven in zee. En: in de afgelopen 30 jaar is 50 procent van de koraalriffen verdwenen vanwege klimaatverandering.
En nu even wat weetjes over de Delftse startup Reefy. Die maakt kunstmatige, milieuvriendelijke kunstriffen. Die Reefy-riffen breken de golven én trekken zeeleven aan en kunnen meegroeien met een stijgende zeespiegel. Reefy combineert zo als eerste ter wereld waterbouw en natuurbehoud met succes. Reefy heeft een investering van UNIIQ ontvangen van € 350.000. Het gaat daarmee wat pilots uitvoeren, onder meer voor de kust van Mexico.

Schoon graven, varen en vliegen

Vlieg- of vaarschaamte of een bouwverbod omdat bouwwerkzaamheden voor te veel kooldioxide en stikstof zorgen? Het Delftse zepp.solutions zet zich in om dat voltooid verleden tijd te maken. Het kan schepen, gemotoriseerde werkpaarden als graafmachines en tractoren op waterstof laten varen of werken. En (op termijn) ook vliegtuigen. Met nul vervuiling. Want het enige wat die apparaten ‘uitademen’, is waterdamp.
Zo vaart de Watertaxi in Rotterdam dankzij zepp.solutions al op waterstof. En doet de terminaltrekker in de Rotterdamse haven moeiteloos het zware werk op waterstof. De waterstof- en brandstofcelsystemen van zepp.solutions kunnen massa’s paardenkracht leveren. Zonder in te leveren op inzetbaarheid, kosten of levensduur. Dat bleek na een test van een half jaar met graafmachines die zepp.solutions had omgebouwd van diesel naar waterstof.