Delft verzint geen gadgets die morgen weer vergeten zijn. “Delft vindt dingen uit die ertoe doen en máákt dingen die ertoe doen”, zegt wethouder Bas Vollebregt. “En als je me niet gelooft, kom deze expositie dan maar bekijken. Wat tentoon wordt gesteld? Dertien Delftse innovaties die het leven beter maken. Ramen die stroom opwekken, bijvoorbeeld. Bedacht en gemaakt door de Delftse  PhySee. Dubbel duurzaam: deze ramen isoleren de woning én leveren energie. Of de scootmobiel van de toekomst, de Scoozy, van het gelijknamige Delftse bedrijf. De Scoozy is voorzien van de nieuwste technische snufjes, om ouderen in staat te stellen mobiel te blijven. De Scoozy kan langer doorrijden, is soepel te bedienen en wendbaarder. De expositie laat zien dat Delft onderneemt met oog voor de toekomst.”

Meteen enthousiast

De gemeente besteedt regelmatig aandacht aan Delftse innovaties op de Techtalk-pagina in de Stadskrant Delft. “Hoe zou het zijn als we die innovaties in het echt zouden kunnen laten zien, waarbij je die ook op bepaalde dagen kunt voelen, ervaren? Daarmee was het idee om een Techtalk-expositie te houden, geboren. We benaderden een aantal bedrijven hiervoor. Ze waren meteen enthousiast toen we vroegen of ze aan zo’n expositie zouden willen meewerken. ‘Ik wil heel graag laten zien wat er achter de deuren van ons bedrijf wordt bedacht en gemaakt’, kregen we in verschillende variaties te horen.”

Voelen, beleven, ervaren

Het resultaat: dertien Delftse innovaties die het leven beter maken, zijn te zien, te voelen, te beleven, te ervaren in de Techtalk-expo. “Het laat heel goed zien hoe Delftse ondernemers vandaag al werken aan oplossingen voor maatschappelijke opgaven van morgen en overmorgen”, aldus wethouder Vollebregt. “Wat over vijf of tien jaar gemeengoed is op het gebied van veiligheid, duurzaamheid, op medisch gebied, kun je nu al komen bekijken en beleven op deze expositie. De sky is de limit – met de nanosatellieten van ISIS bijvoorbeeld, Innovative Solutions in Space. Deze satellieten, ter grootte van een melkpak, maken het mogelijk om vanuit de ruimte de luchtkwaliteit te monitoren bijvoorbeeld, of irrigatieadvies te geven, en IoT-apparaten met elkaar te laten samenwerken – ook waar geen internet is.”

Wie doen er mee

Deelnemende bedrijven zijn, naast Scoozy, PhySee en ISIS: ManoMetric met innovatieve braces, Somnox met de Somnox slaaprobot, HardtHyperloop met een schaalmodel van hun Hyperloop, cepezed met een circulair bouwpakket, BirdControlGroup met hun innovatieve laser-vogelverschrikker, MMID met een innovatieve leesloep voor slechtzienden, HollandPTC, SD-Insights, Applikon met een kleine bioreactor en QuTech.

Wanneer te bezoeken

De Techtalk-expositie in het stadskantoor van de gemeente Delft is te zien tot en met 2019, geopend op werkdagen van 8.30-17.00 uur (op vrijdag tot 20.00 uur). Gratis entree.

Op 9 juli wordt een backstage tour door de expo vanuit Delft Business gehouden. Aanmelden kan via hun website.