“Een duurzame toekomst moet eenvoudig een beter alternatief bevatten voor hoe we de gebouwen, waar we 90% van onze tijd doorbrengen, ontwikkelen én gebruiken”, aldus Ferdinand Grapperhaus jr., ceo van PHYSEE. “Dat we zoveel binnen zijn, leidt ertoe dat gebouwen verantwoordelijk zijn voor 40 procent van het wereldwijde elektriciteitsverbruik. Met PHYSEE willen we gebouwen comfortabele zelfdenkende energiecentrales maken. We hebben daarvoor een gedreven R&D-afdeling die verschillende technologieën ontwikkelt om de vastgoedsector disruptief te veranderen. Tegelijkertijd ontwikkelen we strategische partnerschappen met corporaties, vastgoedontwikkelaars en portfolio-eigenaren, die bereid zijn hun hoognodige verantwoordelijkheid te nemen in de energietransitie van de gebouwde omgeving. Onze PowerWindows maken de gevel van het gebouw met al zijn moderne elektriciteit verbruikende technologieën autonoom. Onze SmartWindows kunnen elk oud gebouw in een goed geïsoleerd slim gebouw omzetten, klaar voor een duurzame én comfortabele toekomst. Dat is wat ons zo gepassioneerd maakt over het verbeteren van glas in gevels.”

OPSCHALEN

PHYSEE heeft € 1,5 miljoen opgehaald met een speciaal samengesteld Clean-Tech Real Estate Consortium, een eenmalige combinatie van de Nederlandse vastgoedleiders Daan van der Vorm (Vorm Ontwikkeling), Coen van Oostrom (EDGE Technologies), Job Dura (Dura Vermeer Groep), Familie Van Veggel (Timeless Investments) en Dinko Valerio, de oprichter van technologiebedrijf CRXL. Het bedrijf gebruikt de investering om de productie van haar huidige producten op te schalen en de technologieën vanaf labschaal verder te ontwikkelen.

PARISPROOF

Doel is om de snelgroeiende gemeenschap van gebouweigenaren, ontwikkelaars en huurders die PHYSEE’s Power- en SmartWindows gebruiken, uit te breiden. Om daarmee bij te dragen aan één van de 17 duurzaamheidsdoelen van de VN – ‘Make cities inclusive, safe, resilient and sustainable.’ Daan van der Vorm, CEO Vorm Ontwikkeling, bestuurslid van de Dutch Green Building Council en hoofdinvesteerder van het consortium zegt: “Schaalbare vastgoedoplossingen die het energieverbruik van gebouwen verbeteren en bijdragen aan de productiviteit van de beroepsbevolking, bieden enorme kansen om onze woonomgeving ‘ParisProof’ te maken. Wij willen samen met PHYSEE de leiding te nemen in duurzame innovatie.”

VERSCHIL MAKEN

Coen van Oostrom, ceo en oprichter van OVG Real Estate en Edge Technologies, merkt op: “PHYSEE heeft de eerste technologieën ontwikkeld om invloed te hebben op zowel energie-efficiëntie als een positieve gebruikerservaring zonder afbreuk te doen aan architectuurontwerp. Onze sector kan zich technologisch disruptiever ontwikkelen. Ik zet me in om alle belanghebbenden op tijd te activeren om het verschil te maken. Ondersteuning van de verdere ontwikkeling van PHYSEE sluit daar perfect op aan.”

VERDER VORM GEVEN

De innovaties van PHYSEE kunnen niet langer genegeerd worden in de gebouwde omgeving, stelt Bas van Veggel, managing partner bij Timeless Investments: “We investeren in creatieve jonge ondernemers die de wereld duurzamer, slimmer en comfortabeler willen maken. We zijn blij om PHYSEE financiële middelen, netwerk en kennis te bieden om de productontwikkeling en internationale expansie verder vorm te geven.”

OVER  PHYSEE

PHYSEE, gevestigd in Delft, is een spin-off van de Technische Universiteit Delft uit 2014 opgericht door Willem Kesteloo en Ferdinand Grapperhaus jr. Sinds de oprichting heeft het technologiebedrijf met succes verschillende vastgoedprojecten opgeleverd. PHYSEE won de Nederlandse Start-up van het Jaar-prijs in 2014, Europa’s beste energie start-up in 2015 en de Wereld Postcode Loterij Green Challenge (EUR 500k) in 2016 en werd World Economic Forum Technology Pioneer in 2017. Als eigenaar en ontwikkelaar van een groeiende octrooifamilie en als werkgever van meer dan 20 ingenieurs, toont het jonge technologiebedrijf dat onderzoek en ontwikkeling niet stoffig hoeft te zijn en tegelijkertijd toch impact kan hebben.