Met de komst van NMi zit alle expertise rondom het doen van betrouwbare metingen voortaan onder één dak. VSL richt zich als standaardenlaboratorium op het beheer en de ontwikkeling van de wetenschappelijke standaarden en NMi houdt zich bezig met de praktische toepasbaarheid: het testen en keuren van allerlei meetapparatuur zoals gasmeters, benzinepompen, weegschalen etc. Hierdoor ontstaat een nationale metrologie-hotspot in Delft.

Geheid nauwkeurig

Het pand aan de Thijsseweg werd vroeger gebruikt door de voormalige faculteit Geodesie van de TU Delft en heeft daardoor een aantal belangrijke voordelen. Het staat op een rustige plek en is verstevigd met extra heipalen waardoor er minder last is van verstoringen of trillingen. Belangrijk voor een instituut dat nauwkeurige metingen moet uitvoeren. Op de begane grond zitten bovendien verschillende hightech laboratoria van VSL, die zullen worden uitgebreid met de onderzoeksfaciliteiten van NMi.

Kennis sneller vertalen

Collegelid TU Delft Nicoly Vermeulen TU Delft: “Wij zijn blij met de komst van NMi naar de TU Delft Campus. In het onderzoek van de TU Delft spelen metingen en metrologie een belangrijke rol, dus is het een interessante partij om mee samen te werken. Steeds meer technologische bedrijven vestigen zich op de campus en gaan een samenwerking aan met de TU Delft. Hiermee zorgen we ervoor dat technologische kennis die ontstaat aan de TU Delft sneller kan worden vertaald naar nieuwe producten, bedrijvigheid en werkgelegenheid.”

Ook wethouder Bas Vollebregt is blij met de komst van NMi: “Ze passen prima bij de Delftse hightechsector. Heel mooi dat ze bij VSL in het pand komen. Hierdoor kunnen ze gebruik maken van elkaars expertise, een pracht combi. Een mooi bewijs van de samenwerking tussen TU Delft en gemeente Delft waar mijn voorganger Ferrie Förster vanuit de gemeente een essentiële rol in heeft gespeeld”.

Hotspot

Fabienne van Booma-de Smit namens NMi:” FDI heeft deze verhuizing en investering voor ons mogelijk gemaakt. Wij kijken dan ook uit naar de verhuizing naar Delft. Niet alleen omdat we dan onze intrek nemen in nieuwe, hippe kantoren en state-of-the-art laboratoria, maar ook omdat we graag dichtbij de technische hogescholen en universiteiten zitten, dichtbij de technologische ontwikkelingen. Daarnaast vormen wij samen met VSL de metrologie hotspot van Nederland waar wij samen studenten uitdagende stage-en afstudeerplekken aan kunnen bieden”.

De verhuizing van de ruim 80 medewerkers uit Dordrecht, waar NMi nu nog is gevestigd, zal in fases plaatsvinden. De eerste teams van NMi nemen hun intrek al begin volgende maand in het gebouw aan de Thijsseweg en in de maanden daarna volgt de rest. De verhuizing moet eind oktober zijn afgerond.

Je huis staat vol met NMi en VSL

Het grote publiek zal de term ‘metrologie’ niet kennen, net zomin als de namen NMi en VSL. Het maakt het werk dat deze bedrijven doen niet minder relevant. “Je huis staat vol met NMi en VSL”, vat Van Booma het samen. “Vanaf het moment dat de wekker afgaat, kom je ons tegen.” Ga maar na: de juiste Nederlandse tijd wordt door VSL vastgesteld met een atoomklok. Zet je de verwarming aan en neem je vervolgens een douche: het energieverbruik wordt bijgehouden door slimme meters die zijn gecertificeerd door NMi.