Gisteren is het acceleratorgebouw NEXT Delft op TU Delft Campus officieel geopend. Het biedt momenteel kantoor- en maakruimte aan vijftien innovatieve bedrijven en is daarmee nagenoeg volledig verhuurd. NEXT Delft is dé plek voor impactvolle bedrijven uit de hele regio en bedrijven die de startup-fase zijn ontgroeid en willen doorgroeien. Door vestiging in NEXT Delft blijven ze onderdeel van de community en het innovatie-ecosysteem op en rond TU Delft Campus. Het is de aanwezigheid van de verschillende innovatieve bedrijven samen in één gebouw die zorgt voor extra dynamiek en inspiratie.

10.000 m2 extra kantoor- en maakruimte

Al bij het ontwerp van NEXT Delft was duidelijk dat de vraag naar kantoor- en maakruimte op TU Delft Campus groot was. Veel innovatieve bedrijven willen deel uitmaken van het ecosysteem met unieke mogelijkheden voor samenwerking en co-creatie. Daarom is vanaf het begin rekening gehouden met het uitbreiden van NEXT met nog eens 10.000 m2. Tijdens de opening werd bekend gemaakt dat de voorbereidingen voor deze uitbreiding in volle gang zijn.

NEXT Delft doet er toe

Tijdens de openings ceremonie spraken vier speciale genodigden onder leiding van moderator Ferdinand Grapperhaus (CEO PHYSEE) over het belang van acceleratorgebouwen als NEXT voor de economie van Delft en voor die van Zuid-Holland. Aan dit gesprek namen deel: wethouder Maaike Zwart, Meindert Stolk, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, Rob Mudde, Vice-Rector Magnificus en Vice-President Education TU Delft en Edwin van de Woestijne namens het ASR Dutch Science Park Fund, eigenaar van NEXT Delft.

Ontmoeten, leren en groeien

Rob Mudde: “De TU Delft Campus is een unieke plek waar radicale innovaties worden ontwikkeld die een bijdrage leveren aan grote maatschappelijke uitdagingen bijvoorbeeld op het gebied van klimaat, energie, volksgezondheid en digitalisering. De vele startups die hier zijn gevestigd – 225 inmiddels – spelen hierin een belangrijke rol. Wij geloven in de kracht van samenwerking om innovatie te versnellen en we zijn blij dat het ASR Dutch Science Park Fund een gebouw heeft gerealiseerd waar onze ondernemende Delftse ingenieurs en andere innovatieve geesten zich thuis voelen”.

“Door te investeren in een gebouw als NEXT Delft heeft het ASR Dutch Science Park Fund niet alleen een positieve impact op het ecosysteem van TU Delft Campus maar creëert het fonds ook een ideale omgeving voor innovatieve impactvolle bedrijven. Daarnaast is het een ontmoetingsplek waar academici, ondernemers en bedrijven samen kunnen werken. Het duurzame gebouw past bij de ambitie van de TU Delft om in 2030 een CO2 neutrale campus te zijn”, gaf Edwin van de Woestijne aan namens het ASR Dutch Science Park Fund.

Bedenken en maken in Delft

Maaike Zwart: “Vanuit de TU Delft ontstaan nieuwe bedrijven die een plek vinden in hubs zoals YES!Delft of Planet B.io. Daarna groeien de kennis intensieve bedrijven door naar plekken zoals NEXT Delft dicht op de expertise. De maakbedrijven landen op Schieoevers om daar door te groeien. We bedenken dus niet alleen in Delft maar we maken het ook hier. Het feit dat we een compacte stad zijn is soms lastig maar tegelijkertijd onze kracht, het maakt het ecosysteem sterk. Verschillende gebieden en hubs hebben ieder een eigen identiteit, maar zijn ook nauw verbonden met elkaar.

Ik ben heel trots dat Delft dit jaar wederom is verkozen tot de beste plek voor ondernemerschap. Om deze top positie te kunnen blijven voeren zijn plekken als NEXT Delft essentieel”.

Hotspot van innovatie

NEXT Delft biedt een bruisende community voor scale-ups en andere ondernemers waarin mensen, kennis en inspiratie bij elkaar worden gebracht. Zo organiseert NEXT Delft– ook in samenwerking met TU Delft Campus en de andere communities binnen het ecosysteem – diverse events en activiteiten. Inhoudelijk en sociaal, van casestudy en scale-up programmering tot pubquiz en netwerkborrel. Met verschillende ‘meet & greet’ faciliteiten zoals een vergadercentrum, co-working- en communityspace en horeca-faciliteiten biedt het gebouw alle mogelijkheid voor ontmoeting, kennisdeling en samenwerking.

Tijdens het openingsfeest was de spotlight uiteraard gericht op de in NEXT Delft gevestigde bedrijven. Op de Innovation Floor presenteerden zij zichzelf en hun innovaties. Ook werden hier de plannen voor de uitbreiding van NEXT Delft gepresenteerd.

Delft Creating History

Delft is in 2022 wederom uitgeroepen tot de beste plek voor ondernemerschap. De vele bedrijven, startups en kennisinstellingen in de stad zijn een bron van kennis, innovatie en talent. In Delft worden oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen op het gebied van klimaat, energie, gezondheidszorg, (veiligheid) en voedsel bedacht en gemaakt. Hiermee is Delft een bron van nieuwe bedrijvigheid die een bijdrage levert aan de economie van Zuid Holland en Nederland. Plekken als NEXT Delft spelen een belangrijke rol in het ecosysteem.

De realisatie van NEXT Delft komt voort uit de nauwe samenwerking tussen het ASR Dutch Science Park Fund en de TU Delft en is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Delft en provincie Zuid Holland.