Ondernemerschap is een belangrijk ingrediënt voor een strategie van economisch herstel. De Entrepreneurial Ecosystem (EE) Index 2022 laat zien dat er een sterke positieve relatie is tussen het economisch ecosysteem en de aanwezigheid van innovatieve startups, het aantal scale-ups in een bepaalde regio en de toename van het aantal webshops. Dat zijn belangrijke indicatoren van de economische wendbaarheid van regio’s, die noodzakelijk is in tijden van covid-19. In de EE index van 2022 staan Delft en Westland nog steeds aan kop, en groeit Groot-Amsterdam door naar de twee plek op de lijst, ten koste van de regio Zuidoost-Noord-Brabant. De Index wordt iedere twee jaar samengesteld door de Universiteit Utrecht en Birch Consultants.

Delft High Tech Capital

“Ik ben er trots op dat het ecosysteem van Delft wederom samen met Westland als beste ecosysteem van Nederland uit het onderzoek komt”, aldus wethouder economie Bas Vollebregt. “Dit is een erkenning voor de dynamiek een veelzijdigheid van het Delftse innovatieve ecosysteem. Met onze partners werken we elke dag hard om een vestigingsklimaat te creëren waar ideeën kunnen ontstaan en groeien tot innovaties die de wereld een stukje beter maken. Van deep tech ontwikkelingen op gebieden zoals quantum en robotica tot concrete innovaties om de energietransitie te versnellen, die ook nog worden gemaakt in Delft. Organisaties als de TU Delft, YES!Delft, DSM en Planet B.io trekken talent en bedrijven aan en leveren veel kennis en innovatie op, zeker in verbinding met andere (startende/MKB) bedrijven. Dat versterkt de economie van Zuid-Holland en dat is ook waar overheden, bedrijven en kennisinstellingen samen op inzetten met de Groeiagenda Zuid-Holland. Dat weer van belang is voor de Nederlandse economie.”

Biotech Campus Delft

“Enorm trots ben ik op onze stad Delft, die wederom zo goed uit de bus komt”, zegt Cindy Gerhardt, Managing Director Planet B.io. “Als directeur van Planet B.io, het open innovatie ecosysteem gericht op biotechnologie en moderne voedsel technologie, gevestigd op de Biotech Campus Delft, ervaar ik elke dag wat het is om een, zoals dat in het Engels zo mooi heet, ‘vibrant ecosystem’ om me heen te hebben. We bouwen voort op 152 jaar samenwerking tussen industrie, stad en universiteit, en dat is zo diep in onze genen geworteld dat de Biotech Campus Delft internationaal zeer stevig op de kaart staat. We kijken ernaar uit om onze samenwerking met de stad, DSM, de TU Delft, maar ook de provincie Zuid Holland, en de ecosystemen dicht om ons heen (bijv. de Greenport, het Leiden Bioscience park, en de Erasmus campus) de komende jaren verder uit te breiden. Samen staan we sterker in de transitie naar een duurzame, bio-based toekomst!”

TU Delft Campus

“We zijn er trots op dat Delft opnieuw de beste plek is voor ondernemerschap”, reageert Anne-Lize Hoftijzer, namens het Innovation & Impact Centre van de TU Delft verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het innovatie-ecosysteem rond de universiteit. “De TU Delft Campus is met meer dan 250 startups, scale-ups, bedrijven, fieldlabs en onderzoeksinstellingen een belangrijke motor voor innovatie. We werken elke dag met onze partners aan het verder versterken van dit innovatie-ecosysteem, dat toonaangevend is op het gebied van o.a. quantumtechnologie, AI, robotica, energie, medtech en aerospace. Ondernemerschap speelt hierin een belangrijke rol en we bieden bedrijven die met ons willen samenwerken aan radicale innovaties alle ruimte. Zo opent op 1 maart NEXT Delft de deuren: het nieuwe acceleratorgebouw, dat onder meer ruimte zal bieden voor snelgroeiende scale-ups.”