Het Britse merken- en octrooibureau Abel+Imray bestaat 150 jaar. Het mocht na de Brexit geen vertegenwoordiger meer zijn voor EU merken en modellen. Hoe kon het toch deze EU-klanten blijven steunen en adviseren? Door in de EU een Abel+Imray kantoor te vestigen. Dat is wat Mayke van Wanroij en Ellen Streekstra in november 2021 hebben gedaan. Zij richtten de Nederlandse Abel+Imray vestiging op. In Delft. En ze blijven ook graag in Delft, om meerdere redenen.

Aan de slag

De Brexit, slecht voor de werkgelegenheid? Nou, niet voor Van Wanroij en Streekstra. “Sinds wij in Delft begonnen met Abel+Imray, hebben we één rustige werkdag gehad”, zegt Van Wanroij. “Dat was op de eerste dag dat we begonnen. Maar de klanten wisten ons vanaf dag twee al te vinden.”

Slimme Delftenaren

Waar kunnen zij bedrijven mee helpen? Streekstra: “Als je met een nieuwe naam – van je bedrijf of van je product – de markt op wilt, dan kunnen we helpen te onderzoeken of die naam niet al geregistreerd is. En als die naam nog vrij is, kunnen we helpen die naam te registreren en te beschermen. Dat geldt ook voor het nieuwe uiterlijk van een product. Bijvoorbeeld het uiterlijk van een stoel of een vaas. En ook als je een nieuw procedé hebt bedacht, een innovatie of uitvinding. En dat bedenken slimme Delftenaren met grote regelmaat. Dus er valt hier volop te registreren en te beschermen.”

In Delft blijven

In no time groeiden zij uit hun jasje in het White Park-bedrijfsverzamelgebouw. “Binnen een jaar verhuisden we naar het Crommelinplein”, zegt Van Wanroij. “Want we wilden wel in Delft blijven. Inmiddels werken we hier met vijf mensen.” Waarom wilden ze in Delft blijven? Van Wanroij: “Omdat er in Delft nog geen merken- en octrooibureau was. Omdat Delft heel goed te bereiken is vanuit ons hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk. En omdat Delft bruist als het gaat om ondernemen.”

Geen nummer

Streekstra vult aan: “Het is leuk ondernemen in Delft want er is volop innovatie. We hebben van de gemeente ook veel hulp gehad. Je bent hier geen nummer. In Delft kun je rekenen op persoonlijke aandacht. En dat is precies wat wij ook onze klanten willen bieden. Kortom: Delft past bij ons. Ondernemers netwerken volop om elkaar verder te helpen. Via ons netwerk zijn we ook aan ons nieuwe kantoor gekomen.”

Attenderen

En, zeggen Streekstra en Van Wanroij, er is hier veel IE, intellectueel eigendom, dat registratie en bescherming verdient. “Te vaak is dat een ondergeschoven kindje. Door het merk of model goed te registreren, worden problemen in de toekomst voorkomen. Wij vinden het belangrijk om ondernemers hierop te attenderen. Wil je meer weten over intellectueel eigendom? Dan nodigen we jou uit om een afspraak te maken. Wij geven graag tekst en uitleg. Of nodig óns uit om in een presentatie tekst en uitleg te geven!”