Op donderdag 3 november is er na de succesvolle editie van vorig jaar weer een ‘Delft Maakt Ruimte’ evenement bij Festo. De Gemeente Delft, Ondernemersfonds Delft, Bedrijvenkring Schieoevers en TU Delft Campus organiseren events onder de noemer ‘Delft Maakt Ruimte’, om zo vragers en aanbieders van vastgoed samen te brengen. De eerste editie was een groot succes. Maar liefst 80 vragers en aanbieders van maakruimte spraken met elkaar over de uitdaging hoe we in Delft meer maakruimte kunnen creëren. Om zo bedrijven voor Delft te behouden waardoor de economie en dus de werkgelegenheid in Delft kan groeien.

Locatie & programma

Festo, Schieweg 62, Delft

17:00 uur Inloop met hapjes en drankjes
17:30 uur Opening en welkomstwoord door René Kluft (BKS)
17:35 uur Introductie door Hanneke Schippers, directeur Ruimte en Economie gemeente Delft
Belang gemeente bij goede huisvesting innovatie maakindustrie in Delft
17:40 uur Presentatie Gilbert Bal (Roots Beleidsadvies)
17:50 uur Pitches van vragers en aanbieders van maakruimte
18:10 uur Pauze
18:15 uur Break-out sessies met vragen en aanbieders van maakruimte
19:00 uur Terugkoppeling break-out sessie en afsluiting
19:15 uur Start netwerkbijeenkomst (incl. warme hap)
20:30 uur Einde

MATCH MADE IN HEAVEN

Josefien Groot, oprichter van Qlayers, vertelde tijdens de eerste editie van ‘Delft Maakt Ruimte’ over de wens in Delft te blijven en welke ruimte nodig was om door te kunnen groeien. Met succes. Martin Plug, eigenaar van diverse panden in Delft, realiseerde zich na de pitch dat hij een geschikt pand voor Qlayers in de aanbieding had. Groot: “Dit gebouw was een match made in heaven. Er moest nog veel aan gebeuren, maar Martin gaf meteen aan daar mee aan de slag te willen”. Qlayers heeft naast kantoorruimte ook ‘maakruimte’ nodig: een grote hal waar hun spuitmachines kunnen staan en ruime parkeergelegenheid voor de trailers waar hun robots in staan. “Martin was bereid het gebouw aan te passen tot een perfecte plek.” Groot is dolblij met de terugkeer naar Delft vlakbij de Universiteit en TU Delft Campus: “hier gebeurt het voor ons. Dichtbij andere innovatieve bedrijven en talent. Ons personeel is hier opgeleid en woont in Delft of vlak er buiten. De TU Delft is hofleverancier van onze toekomstige ingenieurs – de band is echt heel sterk. Dankzij het initiatief ‘Delft Maakt Ruimte’ is het ideale pand op de Schieoevers gevonden”.

Eerste editie ‘Delft MAAKT ruimte’ groot succes

Tachtig vragers en aanbieders van maakruimte waren te gast bij FESTO tijdens de eerste editie van ‘Delft MAAKT ruimte’ en overlegden over de mogelijkheden om in Delft meer ruimte voor innovatieve maakindustrie te creëren. Bekijk hieronder de videocompilatie.

GROTE VRAAG NAAR MAAKRUIMTE

Qlayers is niet het enige bedrijf dat moeite heeft een geschikt pand te vinden. Met name aan maakruimte is een gebrek: de gemeente Delft becijferde de vraag naar maakruimte al eens op 100.000 vierkante meter. Daarom is het belangrijk dat we met elkaar kijken wat de mogelijkheden zijn.

VRAAG EN AANBOD BIJ ELKAAR

We zijn blij dat ‘Delft Maakt Ruimte’  tot concrete matches heeft geleid en zetten ons graag met onze partners in voor het behoud van succesvolle start-ups in Delft. Zo blijven we die aantrekkelijke plek voor ondernemers, of het nou om start-ups, scaleups of grotere bedrijven gaat”, aldus Monique Martens, adviseur kennis innovatieve bedrijven bij de gemeente Delft.

Schrover voegt toe: “Vastgoedeigenaren vinden het vaak spannend om aan start-ups te verhuren vanwege de financiële onzekerheid bij startende bedrijven. In mijn ogen zonde, het zijn ambitieuze ondernemers met een goed onderbouwde financiële business case. Tijdens ‘Delft Maakt Ruimte’ bieden we de mogelijkheid om het gesprek aan te gaan tussen partijen die elkaar anders simpelweg niet snel ontmoeten. Ook bestaan er soms misvattingen over de behoefte van geavanceerde technologische bedrijven. Zij gebruiken maakruimte om producten te kunnen testen en door ontwikkelen. Dit gaat meestal niet gepaard met overlast terwijl dat wel vaak verondersteld wordt”.

Meer informatie en inschrijven

Voor meer informatie over ‘Delft Maakt Ruimte’, neem contact op met Jaap Langhout. Hij is bereikbaar via 06-21 23 77 77 of info@bksonline.nl.